REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1640 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: UzAk.. on 12/15/2008 04:20:28


Sınava girene kadar geçecek tüm sürede
yapacağın çalışmanın sana az ya da çok bir faydası olur. Hele neye dikkat edeceğini bilirsen çok iyi olur.

SINAVA KADAR YAPILMASI GEREKENLER


Sınav, çalışılan derslerin öğrenilme derecesinin değerlendirilme aşamasıdır. Bu değerlendirme sonucunda başarılı olanlar, tercih ettikleri okullara yerleştirilecektir.

Son bir ay boyunca tekrarlara önem verin. Hiç bilmediğiniz konuları öğrenmeye çalışmak yerine az çok bilgi sahibi olduğunuz konuları tam öğrenmeye çalışın. Tekrar sırasında ön okuma yapın. Okunacak yerleri şöyle bir gözden geçirin. Sonra okumayı gerçekleştirin. Okuma esnasında ana fikirlere, önemli gördüğünüz yerlere ve konunun püf noktalarına dikkat edin. Varsa örnek soru çözümlerini dikkatle inceleyin. Konuyla ilgili çıkmış sorulara bakın. Araştırmalar, uykudan önce yapılan tekrarın verimli sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Akşam tekrar edilen yerler, sabah kalkınca yeniden gözden geçirilirse öğrenme pekişecek; hafızada kalma daha iyi olacak ve öğrenme daha verimli hâle gelecektir. Bu işlem sınav sabahına kadar tekrarlanabilir. Tekrar, okulda yapılan sınavlardan önce de yapılması gereken verimli bir çalışmadır.

Tekrar yaparken çok iyi bildiğiniz konular üzerinde fazla vakit kaybetmeyin. Bütün konuları baştan başa çalışmayı denemeyin. Onun yerine bilmediğiniz eksik olduğunuz yerleri çalışın. Bunları tespit etmek için de son iki ay içinde deneme sınavlarına ağırlık verin ve haftada en az bir deneme sınavı çözmeye çalışın. Okuldaki sınavlar için yapılacak tekrarlarda ise, sınavdan önceki günlerde konuları zihninizden anlatın, sonrasında belirlediğiniz eksikliklerinizi tekrarla giderin.

Sınavdan önce, sakatlanmayla veya hastalanmayla sonuçlanabilecek aktivitelerden; özellikle de futbol, basketbol ve güreş gibi sporlardan uzak durun. En azından son bir ay.

Sınavın çok yaklaştığı günlerde yorgunluk verici faaliyetlerden uzak durun.

Sınava yakın günlerde ve sınav zamanında “rejim” yapmayın. Beslenmenize önem verin.

Sizi sinirlendirecek, moralinizi bozacak ortamlara ve kişilere yaklaşmayın.

Motivasyonunuzu bozacak, sürekli kafanızı meşgul edecek ve vaktinizi alacak arkadaşlıklardan kaçının.

Hoşgörü alanınızı genişletin, herkesle barış antlaşması imzalayın.


TEST ÇÖZME TEKNİĞİ


Soru çözmeye başlanmadan önce mutlaka konu tekrarı yapılmalıdır. Bilinmeyen konudan soru çözülmemelidir. Bilinmeyen konudan soru çözülürse, yanlışlar çok çıkar. Bu da moral bozukluğuna neden olur. Sonuçta öğrencinin çalışma isteği zedelenebilir.

Sorular süre sınırı konularak çözülmelidir. İlk başlarda soru başına ayrılan süre biraz fazla olabilir. Ancak özelikle ikinci dönemden itibaren bir sorunun bir dakikada çözülebileceği hıza ulaşılmalıdır. Soru başına ayrılan süre, sayısal sorularda biraz fazla; sözel sorularda ise biraz daha az olabilir. Fakat sonuçta bir soru ortalama bir dakikada çözülebilmelidir.

Sorular test test ve bir oturuşta çözülmelidir.

Soru çözerken başka işle uğraşılmamalıdır. Bilindiği gibi sınavda ne radyo, ne televizyon, ne bilgisayar ne de telefon vardır. Sınavda öğrenci ve sorular baş başadır. Öyleyse sınavdan önce benzer şartlarda soru çözmeye alışılmalıdır. Bu da sınav ortamına benzer ortamlarda soru çözmekle mümkündür.

Sorular tamamen bitirilmeden cevap anahtarı kontrolü yapılmamalıdır. Örneğin 30 sorudan oluşan bir Matematik testi çözülürken soruların hepsi bitirilmeden cevaplar kontrol edilmemelidir. Bilindiği gibi sınavlarda cevap anahtarı kontrolü yapılamamaktadır.Çünkü cevap anahtarları sınavdan önce açıklanmamaktadır. Ancak sınavdan çıkıldıktan sonra böyle bir imkân elde edilebilmektedir. Bu bağlamda, sınavdan önce soru çözülürken bu duruma hazırlanılmalıdır. Ayrıca her sorudan sonra cevap anahtarı kontrolü yapılmasının bazı sakıncaları vardır. Örneğin ilk soru yapıldıktan sonra cevap anahtarına bakıldığında, cevap yanlışsa, moral bozukluğu yaşanabilir. Bu nedenle diğer sorular yapılabilecek olsa bile bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Öyleyse böyle bir durumda cevap anahtarı kontrolü en sona bırakılmalıdır.

Soru çözümü bitirildikten sonra mutlaka ama mutlaka bir değerlendirme yapılmalıdır. Değerlendirme sırasında bazı soruların cevapları aranmalıdır. Doğrular bilerek ve bilinçli bir şekilde mi doğru yapılmış? Bazı sorular rasgele doğru yapıldıysa bu soruların gerçek çözümü nasıl olmalıdır? Yanlışlar neden yapılmış; bilgi eksikliğinden mi, dikkatsizlikten mi, yanlış işaretlemeden mi? Boş bırakılan sorular neden hoş bırakılmış? Bütün bu soruların cevabı arandıktan sonra eğer ortada bir "dikkatsizlik" sorunu varsa "konsantrasyon" konusu üzerinde durulmalıdır. Bilgi eksikliği varsa "konu tekrarı" yapılmalıdır. Hâlâ çözülemeyen ve nedeni anlaşılamayan sorunlar varsa "öğretmenlerden" yardım istenmelidir.

 





--------------------------------------------------------------
http://www.dehjet.com/gfba2/Images/FontChar/688257-159f.jpg
05/01/2025



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***