REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 3613 - Toplam yanitlar: 2

GONDEREN: andromeda on 03/09/2010 02:50:41


 
 
Free Palestine...!!!

29 Aralık 2009 Salı

Akıllı kadın eşinden dayak yer mi?

SENE sonu geliyor ya, tüm dünyada kadının durumunu gösteren raporlar yayınlanıyor. Amerika'da dakikada kaç kadının dayak yediğini yahut tecavüze uğradığını okuyoruz bu raporlarda. Ve hemen ardından Pakistan'da, Brezilya'da ya da Fransa'da. Ve Rusya'da mesela. Böyle ülkeleri ve rakamları peş peşe dizince garip bir soğukluk uyanıyor okuyanda. Sanki kadına yönelik şiddet, son derece evrensel, değişmez, sabitkadem, hatta neredeyse "doğal" bir şey. Fizik kanunu gibi adeta. "Her yerde böyle. Bakın, gelişmiş ülkelerde de böyle, gelişmemişinde de. On sene evvel de böyleydi, elli sene evvel de. Her zaman ve her yerde böyle olmuş. Yapacak fazla bir şey yok ki."
Hiçbirimiz bunları yüksek sesle söylemesek de okuduğumuz raporların uyandırdığı his çoğu zaman böyle. Hani sanki, "Böyle gelmiş böyle gider" izlenimini veriyor kuru rakamlar ve basmakalıp laflar. O yüzden işte, o yüzden, bu meseleyi rakamların ve klişeleşmiş sözlerin ötesine taşımakta fayda var. Madem sene sonu geliyor ve madem her sene bireylerin olduğu gibi toplumların da karneleri var, iyi oldukları konular ve zayıf oldukları konular; öyleyse hep beraber bakmak durumundayız bizim karnemizde kadınlarımızın durumu nedir, nicedir acaba.

*

"Kadına yönelik şiddet" tıpkı bir aysberg gibi. Görünen ucu bile ürkütücü iken bir de görünmeyen koskoca bir tabaka var suyun altında. İstatistiklere kolay kolay yansımayan, kamuoyu araştırmalarıyla anlaşılmayan, konuşulmayan ve dolayısıyla aşılamayan bir karanlık kütle duruyor orada. Ucundan kenarından bu konuda yapılan tüm araştırmalar ise hep aynı şeye işaret ediyor: Kadınlar en yakınlarından dayak yiyorlar. En sevdiklerinden ve en çok güvendiklerinden. Kalplerinin kapısını kime sonuna kadar açıyorlarsa en çok ondan ve oradan yaralanıyorlar. Önce babalarından, derken abilerinden ya da erkek kardeşlerinden, nişanlılarından, evlendikten sonra da kocalarından. Kimi zaman da bile bile kapılıyor kadın bu kör akışa. Nişanlıyken şiddet gören kadın, evlenince düzelir zannediyor. Evlenince dayak yiyen kadın, ilk çocuk doğunca düzelir diye umuyor. İlk çocuktan sonra dayak yiyen kadın, umut etmekten vazgeçip zamana havale ediyor.
Halbuki zaman öyle durduk yerde iyileştirmiyor kimseyi. Gayretsiz şifa vermiyor. Aile içi şiddet görünmez bir gölge gibi takip ediyor senebesene. İşin tuhaf yanı, annesinin dayak yediğini görerek büyüyen erkek çocuklar, ileride kimseye el sürmez, karıncayı bile incitmez sanıyorsunuz ama anlaşılan öyle olmuyor. Şiddet şiddeti, gerginlik gerginliği doğuruyor.
Akıllı ve özgür bir kadın dayak yer mi peki? İlk bakışta görece eğitimsiz yahut maddi durumu yetersiz bir kadının imkânları daha sınırlı, çalacak kapısı daha az, dolayısıyla dayağa karşı çok daha savunmasız. Ama bu, ayın sadece bir yüzü. Ayın karanlıkta kalan yüzünde ise dayak yiyen "özgür" kadınlar yaşıyor. Akademisyenler, avukatlar, bankacılar, hemşireler, hatta doktorlar... Konuşamadıklarımız. Adını koyamadıklarımız. Görüp de görmezden geldiklerimiz. Halbuki apartmanlarda yaşıyoruz çoğumuz. Komşularımızın evlerinden gelen dayak ve tartışma seslerini duyuyoruz ama ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi davranıyoruz. Bir cila çekiyoruz kırıkların üstüne.
Yeni sene, tazelenmek demek. 2010'da kadınlarını incitmeyen bir toplum olabilmek için bugünden ve buradan başlamak gerek bilinçlenmeye, yardımlaşmaya ve yardım almaya. En yakınımızdan, kendimizden başlayarak ancak varabiliriz daha geniş halkalara.




--------------------------------------------------------------
*cesaretin bittiği yerde esaret başlar *




GONDEREN: Leydii on 03/09/2010 10:44:15


Evet akıllı kadın dayak yemez... aslında  akıllı bir insan  diyelim buna dayak yemez. bu arada akıllı ve  zeki diyerek ayırmakta lazım.Eğitim düzeyi yüksek kadınların eğitim düzeyi düşük kadınlara göre daha çok şiddete maruz kaldığı  söylendi hep.Neden onlar..???

Ekonomik özgürlükle birlikte  kişisel özgürlüklerine de kavuştular   ki; bu  da seslerini daha bir yüksek perdeden çıkarma güveni verdi onlara.Ama atalarımız kadın demir erkek çeliktir  der.kadın eğilir bükülür  eski şeklini alır ,erkek eğilmez bükülmez ve kırıldımı eski şeklinide almaz..onun için akıllı kadın duruma  göre  şeklini alır ve durumu kırılma noktasına getirmez.Şimdi  bazı hemcinslerimin dilime acı biber  sürme yarışına girdiğini  görür  giibiyim :)

arkadaşlarım ,hem  cinslerim ben derimki;  her insanın mutlaka kuvvetli  yanları ve zaafları vardır.sağlıklı bir insansa herhangi bir  psikolojik problemi yoksa o insanla  anlaşmak,aykırı düşündüğümüz konularda ise ortak paydada buluşmak çok zor olmamalı.Önemli olan sağlıklı insan ilişkileriyle karşımızdakini tanıyabilmek değilmidir.

Hiç bir kadına mutluluk tepsi içinde sunulmuyor  arkadaşlar.mutlulık kadının avuçlarında.Yuvayı dişi kuş yapar.Erkeğini evine kadın bağlar.

Dünyayı kamplara ayırdıkları bu  düzende kadınlar günü, erkekler günü,anneler günü,babalar günü, sevgililer günü v.s v.s v.s  saçmalıklarıyla uğraşmaktansa gelin yılın her gününü insanlık günü ilan edelim.çocuklarımıza ,gençlerimize kadınında erkeğinde allah katında eşit tutulduğunu hiç birinin  diğerinden üstün olmadığını,kadınında erkeğinde birbirine allahın emaneti olduğunu öğretelim.öğretelimki öfke kızgınlık kırgınlık anında Allahın emanetini hırpalamanın yanlış olduğunu hatırlayıversinler..aklın yolu bir canlarrrrr.saygı ile  sevgi ile  şefkat ile merhamet ile hangi yanlışlar ile düzeltilmezki...

Tüm insanların  güzel insan erdemiyle donandığı güzel bir dünya dileği ile..

 

Back To Top




GONDEREN: andromeda on 03/09/2010 17:06:25


AKILLI KADIN EŞİNDEN DAYAK YERMİ???

yazıma bir başlık koymalıydım, türkiyede büyüklerin ve  genelde eşlerin çok hoşuna giden bir cümle var *akıllı kadın eşinden dayak yemez* diye.

Bir cila çekiyoruz kırıkların üstüne...okuyan herkes kendine göre doldursun karnesini!!!





--------------------------------------------------------------
*cesaretin bittiği yerde esaret başlar *
Back To Top
03/28/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***